Studio #6 De Backingvocalist één

Tom Schraven, het is één van de meest getalenteerde zangers die ik ken. Ja echt. Ik heb hem leren kennen tijdens mijn opleiding muziektheater aan het ArtEZ conservatorium. Hij zong eigenlijk altijd popliedjes en ik vroeg me altijd af waarom hij dan muziektheater studeerde. Hij wilde zijn eigen ding doen, dat was duidelijk. En dat is ook precies wat hij nu zou moeten gaan doen vind ik…

Voor één van zijn overgangsexamens vroeg hij mij om mee te zingen met liedjes van Ilse De Lange. Het was heerlijk om te doen. De meerstemmigheid verliep als een trein, we hoefden niet eindeloos te repeteren het ging gewoon fijn. Toen ik een nieuwe backingvocalist nodig had was het ook niet moeilijk: Ik vraag een man, en wel Tom. Ik wist niet dat Tom zo enthousiast zou zijn, hij zei meteen ja. Wilde investeren en alles was ik vroeg was ja. Een citaat: “Ik geloof dat je me rijk gaat maken, dus dat komt helemaal goed.” Dat rijk maken is nog niet gebeurd helaas, maar het is wel goed gekomen tot zover.

In de studio was Tom maar één dagje, maar we hebben wel een heel fijn voorproces gehad bij het repeteren en het instuderen van de backingvocals. Tom is iemand die dan tegen een toetsenist zegt: Misschien moet jij daar een -bijv- Cmaj7 spelen zonder de sheet voor z’n neus te hebben. Dat is best lef hebben vind ik als zanger, maar blijkbaar weet hij waar hij het over heeft. En dat is ook echt zo. Hij speelt namelijk ook gitaar en piano en heeft een (muzikaal) gehoor waar je u tegen zegt. Ogenschijnlijk flierefluitend zingt hij dan ook backingvocals bij meerdere Nederlandse zangers en zingt hij bij Montezuma’s Revenge die echt een goed staaltje meerstemmige zang laten horen. (Mijn favoriet blijft Fireflies).

Tom is een heel prettig persoon om in je omgeving te hebben als mens maar ook als zanger. Hij is namelijk eerlijk. Hij laat je merken dat hij je waardeert, en daarom kan hij ook zonder problemen laten weten wanneer hij het ergens niet mee eens is, of wanneer hij iets niet zo tof vindt, of wanneer hij een andere keuze zou maken. Vervolgens laat hij de beslissing gewoon aan jou over, zonder problemen, want hij vertrouwt en waardeert je kunnen en beslissingsvermogen (toch?). Hij staat achter je, letterlijk. Maar wat heb je dat nodig als leadzanger. Dat er mensen áchter je staan! Die jij kunt vertrouwen, die hun shit op orde hebben en die weten dat ze investeren in de toekomst. Ik heb me nooit gerealiseerd dat je als backingvocalist zo’n grote steun bent voor een leadzanger. En Tom, die is dat. 🙂

Daarnaast is hij ook gewoon een lekkere vent, die erop los adlibt in de studiomic. Waar we bij het mixen dan ook weer ongelooflijk om hebben moeten lachen. Zijn meest intense oeh’s en aah’s waren heerlijk om solo te beluisteren, ze zaten vol emotie en drama. Oh ja, en geen enkel raam is veilig als Tom langs komt. Dan moet hij toch even z’n haar checken. Hij heeft eigenlijk maar één minpuntje, alhoewel dat misschien ook wel verdienstelijk is voor z’n sound: Hij rookt! <3 B-EjHECIgAEyCNp

One Comment
Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *